28/06/2017. Συμβουλές για το καλοκαίρι !!!   

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού τα παιδιά ζεσταίνονται πολύ περισσότερο, καθώς συνεχίζουν να παίζουν αδιάκοπα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή την περίοδο χρειάζονται περισσότερη προσοχή και σωστή ενυδάτωση.


Παιδιά και αφυδάτωση

    Τα παιδιά έχουν αυξημένη ανάγκη για νερό, ιδιαίτερα όταν παίζουν ή τρέχουν, αλλά ακόμη κι αν απλώς κάθονται στον ήλιο πολλές φορές. 
Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη του για υγρά. 


Παιδιά και θερμοπληξία 
 
    Σε ορισμένες περιπτώσεις η ζέστη κρύβει τον κίνδυνο της θερμοπληξίας, αν το παιδί σας μείνει πάρα πολλή ώρα εκτεθειμένο στον ήλιο, χωρίς να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις.Ο κίνδυνος αυτός παραμονεύει τις επικίνδυνες ώρες, στην παραλία κυρίως, ή ακόμη και σε οποιονδήποτε χώρο παιχνιδιού, όπου δεν υπάρχει καθόλου σκιά ή σε κλειστούς χώρους όπως το αυτοκίνητο. 


Παιδιά και κλιματιστικά μηχανήματα

    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τη χρήση των κλιματιστικών, καθώς το παιδιά συνήθως δεν αντιδρούν όταν «χτυπάει» επάνω τους η ψύξη, παρ' ότι μπορεί να τα βλάψει. Τα αποτελέσματα είναι συχνά δυσάρεστα, και η σοβαρότητά τους εξαρτάται από την περίπτωση. Για παράδειγμα, τα πράγματα είναι επικίνδυνα όταν το παιδί παίζει και ιδρώνει και, εν αγνοία του, το κλιματιστικό μηχάνημα είναι στραμμένο πάνω του. 


Παιδιά και ιδρώτας

    Ο ιδρώτας του παιδιού λόγω ζέστης, αν παραμείνει επάνω του αρκετή ώρα, κυρίως στο μπλουζάκι του, μπορεί να είναι υπεύθυνος για κρυολογήματα στη συνέχεια.
Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να αλλάζετε ρούχα στα παιδιά αν έχουν ιδρώσει πολύ (μετά το παιχνίδι, για παράδειγμα).
    Για να απολαμβάνουν τα παιδιά άφοβα τη ζέστη και τον ήλιο, πρέπει να ...λάβετε τα μέτρα σας και να τα προστατέψετε με όλους τους τρόπους.


ΣΥΧΝΟ ΜΠΑΝΙΟ 

    Κάνετε μπάνιο στα παιδιά δύο φορές την ημέρα. Αν έχει πάρα πολλή ζέστη, μπορείτε να τους κάνετε ντους και πιο συχνά.


ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

 •  Τα ρούχα των παιδιών θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ανοιχτόχρωμα, αν όχι λευκά, καθώς τα σκούρα χρώματα απορροφούν θερμότητα. 
 •  Ντύστε τα παιδιά σας με βαμβακερά ρούχα και αποφύγετε τα συνθετικά, γιατί κάποιες ουσίες τους αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες και ταυτόχρονα, δεν επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει. 
 •  Το καπέλο είναι απολύτως απαραίτητο όταν τα παιδιά είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. 
 •  Απαραίτητα είναι και τα γυαλιά ηλίου, εφόσον το παιδί είναι σε ηλικία ώστε να μπορεί να τα φορέσει χωρίς να τραυματιστεί (>2 ετών). 
 •  Αλλάξτε τουλάχιστον το φανελάκι ή φορέστε του ένα ελαφρύ ζακετάκι μετά το παιχνίδι όταν έχει ιδρώσει. 
 •  Καλό είναι τα παιδιά το καλοκαίρι να έχουν κοντά μαλλιά. Στα κοριτσάκια, φροντίστε να τους τα μαζεύετε ψηλά στο κεφάλι, ώστε να μην ιδρώνουν.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
 •  Μην αφήνετε τα παιδιά να βρίσκονται έξω από τις 12:30 έως τις 5- είναι οι πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ακατάλληλες για βόλτες, παιχνίδι ή μπάνιο στη θάλασσα. Αν δεν γίνεται αλλιώς, τουλάχιστον φροντίστε να βρίσκεται σε περιοχές με δέντρα, ώστε να υπάρχει σκιά. 
 •  Το καροτσάκι του μωρού πρέπει οπωσδήποτε να έχει προστατευτική ομπρέλα ή κάποιο άλλο ειδικό κάλυμμα για τον ήλιο. 
 •  Η ειδική για παιδιά αντηλιακή κρέμα, με υψηλό δείκτη προστασίας, είναι απολύτως απαραίτητη. 
 •  Όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, μην αφήνετε τα παιδιά εκτεθειμένα στον ήλιο για πολύ. Φροντίστε να κάθονται κάτω από την ομπρέλα ή σε σκιά. 
 •  Όταν παίζει το παιδί στην παραλία, πρέπει να του φοράτε βρεγμένο καπέλο ή να του βρέχετε τακτικά το κεφάλι με νερό. Να προσφέρετε συχνά φρούτα και δροσερά υγρά. 
 •  Όταν βρίσκεστε έξω με το παιδί, πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. 

ΔΡΟΣΕΡΟ ΣΠΙΤΙ

    Αν υπάρχει γενικά κλιματισμός στο σπίτι, καλό είναι να διατηρείτε την ίδια θερμοκρασία σε όλους τους χώρους του και να φροντίζετε ώστε να μην είναι πολύ χαμηλή. Με πολλή προσοχή πρέπει να χρησιμοποιείτε στο παιδικό δωμάτιο τα κλιματιστικά μηχανήματα. Προσέχετε να είναι στραμμένα προς τα πάνω, ώστε σε καμία περίπτωση να μην ενοχλήσουν το παιδί.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

 •  Μην αφήνετε ποτέ -ούτε για λίγα λεπτά- τα παιδιά στο αυτοκίνητο μόνα τους. Στο εσωτερικό του, όταν χτυπάει ο ήλιος, αλλά και όταν βρίσκεται στη σκιά με κλειστά παράθυρα, αναπτύσσονται αυτούς τους μήνες υψηλές θερμοκρασίες.
 •  Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή μιας μεγάλης βόλτας, φροντίστε ώστε το παιδί να κάθεται από την πλευρά όπου υπάρχει περισσότερη σκιά. 
 •  Έχετε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο ένα μπουκάλι νερό, ακόμη και όταν πηγαίνετε απλώς μια βόλτα με το παιδί.
 •  Βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό του αυτοκινήτου δεν είναι στραμμένο πάνω στο παιδί και ότι η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή.

ΣΙΤΖΙΜΗ ΜΑΡΙΑ 

Παιδίατρος