30/01/2018. Η Εορτή Των Τριών Ιεραρχών

Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, όπως καθιερώθηκε από το 1100 μ.Χ..
Η γιορτή τους, από το 1842, λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, μιας  και οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας.
Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζετε η γιορτή των εκπαιδευτικών και των μαθητών,των σχολείων και των γραμμάτων ,των βιβλίων και της μάθησης!
Το σχολείο μας γιόρτασε τους προστάτες των γραμμάτων!
Οι μικροί μαθητές μας μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό έμαθαν για τη απλή ζωή και το πλούσιο έργο τους και πήραν το δικό τους εικονογραφημένο βιβλιαράκι που αναγράφει τη ζωή και το έργο των αγίων!




Οι Τρεις Ιεράρχες είναι: ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Η γιορτή τους είναι γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών.
Είναι γιορτή τόσο Σχολική όσο και Χριστιανική.
Σχολική γιατί οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα, διαθέτοντας ολόκληρη την περιουσία τους.
Χριστιανική γιατί και οι τρεις ήταν ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι, με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, που διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για το Χριστό.
Δίκαια, λοιπόν, ονομάστηκαν Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και Προστάτες των Γραμμάτων και των Σχολείων.


Μέγας Βασίλειος είπε:
"Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα καλά και τα ωφέλιμα ."
Έγραψε πολλά βιβλία. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα - σχεδόν μία ολόκληρη πόλη - με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Γι αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας. 


Γρηγόριος ο θεολόγος είπε:
"Πως το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά."Είχε ευαίσθητη ψυχή.. Έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη. 


Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε:
''Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη.''
Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα.









Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έζησαν.
Το παράδειγμά τους είναι πάντα νέο, πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο.
 Χρόνια πολλά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές!


    Οι Τρεις Ιεράρχες,οι προστάτες των γραμμάτων ,να μας ευλογούν!