01/02/2018.Συμβουλές για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση των Ιώσεων.


Τα μικρά παιδιά παθαίνουν διάφορες μολύνσεις πολύ εύκολα.
Οι στατιστικές λένε ότι ένα παιδί από τα πρώτα μέχρι τα δεύτερα του γενέθλια θα αρρωστήσει με μολύνσεις κατά μέσο όρο 14 φορές. Ο λόγος είναι γιατί το αμυντικό σύστημα των παιδιών δεν είναι τόσο ώριμο , για να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα μικρόβια και τους ιούς. 







Όταν όμως ένα παιδί πηγαίνει σε παιδικό σταθμό είναι αναμενόμενο ότι θα αρρωσταίνει πιο τακτικά. Σχολεία και παιδικοί σταθμοί θεωρούνται οι «παράδεισοι» των ιώσεων και τα μικρά παιδιά τα πιο εύκολα θύματά τους. Τα μωρά, μετά την ηλικία των 6-12 μηνών χάνουν τη μεταβιβαζόμενη φυσική ανοσία από τη μητέρα τους ενώ, παράλληλα, στερούνται ειδικών αμυντικών μηχανισμών, κυρίως αντισωμάτων, έναντι διαφόρων μικροοργανισμών, περίπου έως την ηλικία των 5 ετών. Γι’ αυτό και μόλις βγαίνουν για πρώτη φορά από το σπίτι π.χ. για να πάνε στον παιδικό σταθμό, το πρώτο διάστημα είναι συνεχώς άρρωστα!

Ποιές είναι οι πιο συχνές ιώσεις που εμφανίζονται σε ένα σχολείο; Οι ιώσεις του λεγόμενου αναπνευστικού συστήματος είναι οι πιο συχνές. Δηλαδή καταρροή από τη μύτη, βήχας, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα κλπ. Ακολουθούν οι γαστρεντερίτιδες με εμετό και διάρροια.

Ποιά περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη λόγω έξαρσης των ιώσεων; Συνήθως από το Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο είναι οι μήνες που περισσότερο ταλαιπωρούν τα παιδιά με κάθε είδους αρρώστιες, πυρετούς κλπ.

Ποιά τα αρχικά συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς σε περίπτωση ίωσης; Η καταρροή από τη μύτη είναι το πρώτο και συχνότερο σύμπτωμα σε μια ίωση. Ακολουθεί ο βήχας. Ο πυρετός δείχνει ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν. Από εκεί και πέρα ανάλογα με το αίτιο και τα συμπτώματα θα είναι διαφορετικά και συνδυαστικά.

Τί μπορεί να κάνει ο γονιός αν δει ύποπτα συμπτώματα και συμπεριφορά στο παιδί; Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να θερμομετρεί το παιδί διότι μπορεί να έχει λίγο πυρετό χωρίς να το καταλάβει. Να ελέγχει αν πηγαίνει στοWC, αν τρώει κανονικά και αν το επίπεδο συνείδησης είναι ικανοποιητικό, δηλαδή αν έχει καλή επαφή με το περιβάλλον ή έχει υπνηλία ή αντίθετα είναι πολύ νευρικό και ευερέθιστο ή αν έχει αδικαιολόγητο κλάμα.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε ένα παιδίατρο; Αν το παιδί έχει πυρετό, αν κάνει εμετό, αν έχει διάρροια, αν έχει κάποιες κοκκινίλες στο σώμα του, αν δεν τρώει, αν κλαίει συνέχεια. Πάντως σε κάθε περίπτωση που ο γονιός νοιώθει ανασφάλεια για αυτό που συμβαίνει στο παιδί του και δε μπορεί να το ερμηνεύσει και να το βοηθήσει δεν πρέπει να το αμελεί ή να ντρέπεται να μιλήσει με τον παιδίατρο.

Πρόληψη
Είναι κομβικός για τα παιδιά ο ρόλος της διατροφής. Βάλτε στη διατροφή του παιδιού σας περισσότερα φρούτα (προσφέρετέ τα σαν ενδιάμεσο γεύμα, στολίστε με φρέσκα φρούτα τα γλυκά σας ή φτιάξτε του smoothies και χυμούς).

Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, κάθε φορά που έρχονται στο σπίτι, αμέσως μετά από κάθε επίσκεψή τους στην τουαλέτα και πριν να φάνε κάτι, καθώς επίσης και να μην ακουμπούν τα χέρια τους στα μάτια και στη μύτη τους. Επίσης, είναι καλό να τους μάθετε να μην μοιράζονται το φαγητό και το ποτό τους (π.χ. τον χυμό τους) στο σχολείο με άλλα παιδάκια, καθώς αυτός είναι ένας από τους πιο πρόσφορους τρόπους... ανταλλαγής μικροβίων. Ένα παιδί ή ενήλικας μολυσμένος από κάποιον ιό, τον μεταφέρει κυρίως με το σκούπισμα της μύτης (ή μετά από χρήση της τουαλέτας, εάν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα) στα χέρια του και στη συνέχεια μολύνει ότι αγγίζει (παιχνίδια, έπιπλα, διάφορα αντικείμενα). Η αντοχή των ιών του αναπνευστικού στα μολυσμένα αντικείμενα μπορεί να είναι έως και τρία 24ωρα.

Άλλοι τρόποι για να θωρακίσετε το παιδί σας από μύκητες, ιούς και μικρόβια είναι οι εξής:
Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται αρκετές ώρες. Ένα μωρό μπορεί να κοιμάται έως και 18 ώρες την ημέρα, τα νήπια περίπου 12-13 ώρες και τα παιδιά σχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας περίπου 10 ώρες. 

Θηλάστε. Το μητρικό γάλα περιέχει πληθώρα αντισωμάτων, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. 

Κάντε την άσκηση μέρος της ζωής του. Η τακτική άσκηση αυξάνει την παρουσία αντισωμάτων στον παιδικό οργανισμό. 

Περιορίστε την έκθεσή του στο παθητικό κάπνισμα

Μην του δίνετε με το παραμικρό αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν μόνο τις ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια και δεν προσφέρουν τίποτα στο παιδί, αν ο λόγος για τον οποίο αρρώστησε είναι ένας ιός

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ιώσεις διαρκούν από 3 έως 10 ημέρες, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην στέλνουν το παιδί στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. 

Εκτός του ότι η κατάσταση του παιδιού θα επιδεινωθεί, η μετάδοση γίνεται πολύ πιο εύκολα τις πρώτες μέρες εκδήλωσης της ίωσης- δεν είναι κρίμα να ταλαιπωρηθούν κι άλλα παιδιά;


Συμβουλές από την παιδίατρο μας κ.Μαρία Σιτζίμη.