ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 2021- 2022

 

 

Θέμα: «Εκπαιδευτικά προγράμματα Εκκλησιαστικού Μουσείου

Αλεξανδρούπολης  2021- 2022 »

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εκτός από την τυπική ξενάγηση που προσφέρει το Εκκλησιαστικό Μουσείο, έχει διαθέσιμα  τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν θεματικές ενότητες πολλών σχολικών μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα :

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτης σχολικής ηλικίας :

«Άγγελοι, Αρχάγγελοι». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια. Προβάλλεται ένα βίντεο για παιδιά, ακολουθεί συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς, εξερεύνηση στο Μουσείο, εντοπισμός αγγέλων στις εικόνες, στα άμφια και τα άλλα αντικείμενα του μουσείου και σχετικό παιχνίδι.

«Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για νήπια. Οι μαθητές προσπαθούν να ανακαλύψουν μέσα στις αίθουσες του Μουσείου τον θησαυρό τους και μαθαίνουν την ιστορία και τους θρύλους για το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας ανασυνθέτοντάς την.

«Μήτηρ Θεού, μήτηρ ανθρώπων». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια σχετικό με το πρόσωπο τη φυσιογνωμία της Παναγίας. Στο πρόγραμμα τονίζεται η μητρική ιδιότητα της Παναγίας και η θέση της στην εκκλησία και την εκκλησιαστική τέχνη. Προβάλλεται ένα σχετικό βίντεο και γίνεται συζήτηση με τους μουσειοπαιδαγωγούς. Ακολουθεί εξερεύνηση στο χώρο του Μουσείου και παιχνίδι σχετικό με το θέμα του προγράμματος.

 «Ο άρτος της ζωής μας». Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι μαθητές,  παρακολουθούν την χρήση του πρόσφορου στη Θεία Λειτουργία και μαθαίνουν τους συμβολισμούς του. Ταυτόχρονα γνωρίζουν τα άμφια που χρησιμοποιούν οι ιερείς στη Θεία Λατρεία. Έπειτα ξεναγούνται στους χώρους του Μουσείου για να παρατηρήσουν από κοντά τα ιερά σκεύη και τα άμφια που χρησιμοποιούνται στη Θ. Λειτουργία.

Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου:

«Άγγελοι, Αρχάγγελοι». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ντοκιμαντέρ με θέμα τους αγγέλους που προσεγγίζει από πολλές πλευρές το ζήτημα. Συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς, εξερεύνηση στο Μουσείο, εντοπισμός των τρόπων που αντιλαμβάνονται ο Χριστιανισμός και τα άλλα θρησκεύματα τους αγγέλους και τους τρόπους  με τους οποίους τούς αποτυπώνει ο Χριστιανισμός στην τέχνη του. Ακολουθεί θεματική ξενάγηση και εκπαιδευτικό παιχνίδι σχετικό με το πρόγραμμα.

«Από το ανθίβολο στην εικόνα». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία, την εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Ζωγραφικής. Συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς, εξερεύνηση στο Μουσείο, ψηλάφηση των υλικών της Ορθόδοξης Ζωγραφικής, επαφή με όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διαδικασίας συντήρησης της εικόνας. Παιχνίδι. Ακολουθεί θεματική ξενάγηση και εκπαιδευτικό παιχνίδι σχετικό με το πρόγραμμα.

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το ανθίβολο στην εικόνα» είναι διαθέσιμη και εφαρμογή Αγιογραφίας σε tablet, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως. Με την εφαρμογή αυτή οι μαθητές μπορούν σε εικονικό περιβάλλον να εξασκηθούν στην Ορθόδοξη ζωγραφική σε όλα τα επίπεδα, από τον προπλασμό μιας εικόνας έως και την ολοκλήρωσή της.

«Μήτηρ Θεού, μήτηρ ανθρώπων». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές  Γυμνασίου και Λυκείου. Ντοκιμαντέρ με θέμα την γυναικεία μορφή της θεότητας στις αρχαίες θρησκείες και τα χαρακτηριστικά της που παίρνουν καινούργιο περιεχόμενο στο πρόσωπο της Παναγίας. Συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς. Ακολουθεί θεματική ξενάγηση στο Μουσείο και σχετικό με το πρόγραμμα εκπαιδευτικό παιχνίδι.

«Διαβάζοντας την εικόνα των Χριστουγέννων». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές προσεγγίζουν μέσα από την εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού το μήνυμα και το θεολογικό πλαίσιο της εορτής. Το πρόγραμμα εστιάζει στην αναγνωσιμότητα της Ορθόδοξης εικόνας και στη σύγκρισή της με δυτικά πρότυπα.

«Ο Ναός σου Κύριε». Οι μαθητές, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου, μπορούν να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική των ναών, την γενική εικόνα των χώρων ενός ναού, τα ιερά σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την τέλεση της θείας λατρείας και τους συμβολισμούς τους. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες κοσμούν το εσωτερικό μιας εκκλησίας.

«Ο άρτος της ζωής μας». Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι μαθητές,  παρακολουθούν την χρήση του πρόσφορου στη Θεία Λειτουργία και μαθαίνουν τους συμβολισμούς του. Ταυτόχρονα γνωρίζουν τα άμφια που χρησιμοποιούν οι ιερείς στη Θεία Λατρεία. Έπειτα ξεναγούνται στους χώρους του Μουσείου για να παρατηρήσουν από κοντά τα ιερά σκεύη και τα άμφια που χρησιμοποιούνται στη Θ. Λειτουργία.

«Τα Βάγια και η Σταύρωση μας φέρνουν την Ανάσταση». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές προσεγγίζουν μέσα από τις εικόνες της Βαϊοφόρου, της Σταυρώσεως, και της Αναστάσεως το μήνυμα και το θεολογικό πλαίσιο των εορτών. Τα προγράμματα εστιάζονται στην αναγνωσιμότητα της ορθόδοξης εικόνας και την σύγκριση της με δυτικά πρότυπα.

4. ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τρίτη - Παρασκευή: 09:00 - 14:00

Σάββατο: 9:30 - 13:00

5. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Πλατεία Μητροπόλεως - 68100 Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο - Φαξ: 25510 82282

Email: ekmuseum@imalex.gr

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.imalex.gr/museum.el.aspx

6. ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

     25510 – 82282 (π. Θεολόγος Κωστάκης - κ. Γεώργιος Δροσάκης)

7. ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η επίσκεψη μαθητών στο Μουσείο είναι δωρεάν.

Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα: € 2 ανά μαθητή.

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων που νομοθετεί η Ελληνική Πολιτεία. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη των μαθητών θα συζητιούνται τηλεφωνικά μεταξύ των υπευθύνων εκπαιδευτικών και του προσωπικού του μουσείου πριν από κάθε επίσκεψη.